Nordlig finhval
(Norsk: Finhval)
Balaenoptera physalus
Befolkning (globalt): 100 000 – 190 000
Bevaringsstatus: Sårbar
Bestanden på den nordlige halvkule vandrer hvert år mellom områder ved ekvator (f.eks. Azorene) og Barentshavet. De ankommer kysten av Nord-Norge i juni–juli og forlater området etter sildesesongen i februar. I Vestfjorden observeres finhvaler i månedene juni–september, enten alene, som mor-kalv-par eller i grupper på mer enn 15 individer.
Gruppedannelse: Levende både alene og i flokk (2–7 individer i løse grupper, fôringsgrupper på over 100)
Størrelse ((Nordhalvkule): menn 18-22, kvinner 20–23 m, kalv 6,5m
Vekt: 40–50 tonn, kalv 1,7 tonn
Tute: opptil 10 m, smal søyle
Alder: 80–114 år
Kjønnsmodenhet: 5–8 år
Fysisk modenhet: ca. 25 år
Drektighet: 11–11,5 måneder, 2–3 år mellom fødslene
Avvenning: 6–7 måneder
Kosthold: hovedsakelig krill, copepoder, små stimfisk (blant annet sild, makrell, torsk, sei, lodde, sardiner, sandål, blåhvitting og små blekksprut).
Distribusjon: Underarter på den nordlige og den sørlige halvkule, utbredt over hele verden fra tropene til polarområdene
Bestandsstørrelse: globalt ca. 100 000–190 000, sterkt overfisket, ca. 80 000 i Nord-Atlanteren
Bevaringsstatus:
Trend for «Vulnerable» (2018): ukjent
Identifikasjon: Den nest største hvalen, med en stor grå kropp på 18–23 m og et V-formet, slankt hode
Her kan du høre lavfrekvente pulser (20 Hz) som en finhval avgir for å kommunisere over store avstander. Hannene avgir lavfrekvente parringsrop for å tiltrekke seg en make.
