Bestanden på den nordlige halvkule vandrer hvert år mellom områder ved ekvator (f.eks. Azorene) og Barentshavet. De ankommer kysten av Nord-Norge i juni–juli og forlater området etter sildesesongen i februar. I Vestfjorden observeres finhvaler i månedene juni–september, enten alene, som mor-kalv-par eller i grupper på mer enn 15 individer.

Gruppedannelse: Levende både alene og i flokk (2–7 individer i løse grupper, fôringsgrupper på over 100)

Størrelse ((Nordhalvkule):  menn  18-22,  kvinner  20–23 m, kalv  6,5m

Vekt: 40–50 tonn, kalv 1,7 tonn

Tute: opptil 10 m, smal søyle

Alder: 80–114 år

Kjønnsmodenhet: 5–8 år

Fysisk modenhet: ca. 25 år

Drektighet: 11–11,5 måneder, 2–3 år mellom fødslene

Avvenning: 6–7 måneder

Kosthold: hovedsakelig krill, copepoder,   små stimfisk (blant annet sild, makrell, torsk, sei, lodde, sardiner, sandål, blåhvitting og små blekksprut).

Distribusjon: Underarter på den nordlige og den sørlige halvkule, utbredt over hele verden fra tropene til polarområdene

Bestandsstørrelse: globalt ca. 100 000–190 000, sterkt overfisket, ca. 80 000 i Nord-Atlanteren

Bevaringsstatus:
Trend for «Vulnerable» (2018): ukjent

Identifikasjon: Den nest største hvalen, med en stor grå kropp på 18–23 m og et V-formet, slankt hode

Kollisjoner mellom fartøy
Plastforurensning
Menneskeskapt støy, for eksempel fra seismiske undersøkelser og militær sonar
Hvalfangst på Island, Grønland og i Japan
Sammenfiltring
Overfiske av blant annet krill i Antarktis

Her kan du høre lavfrekvente pulser (20 Hz) som en finhval avgir for å kommunisere over store avstander. Hannene avgir lavfrekvente parringsrop for å tiltrekke seg en make.



feil: Dette innholdet er opphavsrettsbeskyttet!
Rull til toppen