Sjøpattedyr

i Vest-Papua

Det er minst 18 forskjellige arter av sjøpattedyr i Raja Ampat og ytterligere 3 registrert i tilstøtende farvann

Bryde’s Whale

Balaenoptera edi

Raja Ampat:  kan være en lokal befolkning, men dette er ikke bekreftet ennå.

Gruppeformasjon:  Solitær (mor-kalv-par eller større fôringsgrupper opptil 20)
Størrelse:  menn  12-15 m,  kvinner  12-16 m,  kalv  4 m
Vekt:  ca. 40 t,  kalv  1 t
Tut:  3-4 m
Alder:  40-70 år
Seksuell modenhet:  8-11 år
Svangerskap:  11-12 mnd, med 2 år mellom
Avvenning:  6-7 måneder
Kosthold:  Fisk, planktonske krepsdyr og blekksprut.
Rovdyr:  spekkhoggere, haier, spesielt kakehaier.
Distribusjon:  Over hele verden innenfor høyproduktive tropiske, subtropiske og varme tempererte farvann i alle hav fra 40° sør til 40° nord, migrerer de ikke.
Befolkningsstørrelse:  globale ca. 90.000 – 100.000
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Fartøykollisjoner, hvalfangst (Japan, Indonesia, Filippinene), kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapte støypåvirkninger (seismiske undersøkelser, militære sonarer), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske.

Spermhval

Physeter macrocephalus

Raja Ampat:  hekke- og fôrområde for hunner og kalver, matriliner, evt. stabilt hele året – hanner ankommer for avl, trekkveier er ukjente.

Gruppeformasjon:  Matrilineære grupper (
Størrelse:   menn  15-18 m,  kvinner  11 m,  kalv  4 m
Vekt:   menn  40-50 t,  kvinner  14 t,  kalv  1t
Tut:  2 m ved 45° vinkel, nest dypeste dykker 90 min 2200 m
Alder:  >80 år
Seksuell modenhet:   menn  18 år,  kvinner  9-13 år
Fysisk modenhet:  menn 50 år
Svangerskap:  14-16 mnd, 4-20 år i mellom
Avvenning:  19-42 mnd
Kosthold:  mest blekksprut, blekksprut, noen fisk
Distribusjon:  Cosmopolitan, foretrekker isfritt vann dypere enn 1000m, kontinentalsokkel eller canyons
Befolkningsstørrelse:  ukjent, sterkt utnyttet (67 % redusert)
Bevaringsstatus:  Sårbar A1d ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Fartøyskollisjoner, hvalfangst (Japan, Indonesia), plastforurensning, menneskeskapte støypåvirkninger (seismiske undersøkelser, militære sonarer), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske

Pygmy spermhval

Kogia breviceps

Raja Ampat:  kan være en lokal befolkning, men dette er ikke bekreftet ennå.

Gruppeformasjon:  Enslig eller i par eller opp 6
Størrelse:  3,5 m,  kalv  1,2 m
Vekt:  400 kg,  kalv  50 kg
Alder:  23-? år
Seksuell modenhet:  4-5 år
Svangerskap:  11 måneder, med 1-2 år mellom
Avvenning:  1 år
Kosthold:  blekksprut (blekksprut)
Rovdyr:  spekkhoggere, haier – kast ut over 12 liter tyktflytende, mørk rødbrun væske når de føler seg truet eller når de prøver å unnslippe rovdyr.
Distribusjon:  tropiske og tempererte farvann i Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav, i farvann som varierer fra 400 til 1000 meter.
Befolkningsstørrelse:  ukjent
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Fartøykollisjoner, hvalfangst (Japan, Indonesia), kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapte støypåvirkninger (seismiske undersøkelser, militære sonarer), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske, dør i fangenskap.

Blainville's Beaked Whale  

Mesoplodon densirostris

Raja Ampat:  kan være en lokal befolkning, men dette er ikke bekreftet ennå. Det er én observasjon (2020) og én levende stranding (2018).  

Gruppeformasjon:  Små grupper (mor-kalv-par eller grupper på 3-7 med blyhann)
Størrelse:  4,3 – 4,8m
Vekt:  ca. 1 t
Tut:  Upåfallende
Alder:  23 år
Seksuell modenhet:  8-11 år
Svangerskap:  12 mnd, med 3-4 år mellom
Avvenning:  12 måneder
Kosthold:  Dypvannsblekksprut og fisk.
Rovdyr:  spekkhoggere, haier, spesielt kakehaier.
Distribusjon:  Verdensomspennende tropisk til varmt temperert vann.
Befolkningsstørrelse:  Ukjent
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapt støypåvirkning (seismiske undersøkelser, militær ekkolodd).

Spekkhoggere eller spekkhoggere

Orcinus spekkhugger

Raja Ampat:  Spekkhoggere er utbredt langs hele kysten, men lavt antall, kan sees alene eller i små grupper.

Gruppeformasjon:  Matrifokale grupper (størrelse 3-10)
Størrelse:   menn  6-10m,  kvinner  5-8m,  kalv  2,2m
Vekt:   menn  5-6 tonn,  kvinner  3-4 tonn,  kalv  180 kg
Alder:   menn  30 (60) år,  kvinner  50 (80-103) år
Seksuell modenhet:   menn  15-20 år,  kvinner  15 år
Fysisk modenhet:   menn  20-25 år,  kvinner  15 år
Svangerskap:  16-17 mnd, fødsel hvert 3.-4. år, overgangsalder rundt 40 år
Kosthold:  Sjøpattedyr for det meste delfiner, djevelrokker
Distribusjon:  Tannhval, største delfin, distribuert over hele verden.
Befolkning:  min. 50 000
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  hvalfangst (Indonesia, Grønland), plastforurensning, menneskeskapt støypåvirkning (seismiske undersøkelser, militære sonarer), innfiltring i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap.
Samarbeid: Georgina Gemmell,  Hovedadministrator, Orca Project Sri Lanka

Falsk spekkhogger

Pseudorca crassidens

Raja Ampat:  de har blitt sett regelmessig, men ingenting er kjent om dem.

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper 20–30 (over 100)
Størrelse:   menn  6 m,  kvinner  5 m,  kalv  2 m
Vekt:   menn  2200 kg,  kvinner  1200 kg,  kalv  ukjent
Alder:  63 år
Seksuell modenhet:  12 år
Svangerskap:  14-16 mnd, med 7 år mellom
Avvenning:  1,5-2,5 år
Kosthold:  for det meste fisk (f.eks. tunfisk, seilfisk) og blekksprut (blekkspruter), men angriper små hvaler, knølhval og spermhval.
Distribusjon:  Oceanic delfin familie (Delphinidae) som lever i tropiske og semitropiske havdyp (>1000m) vann over hele verden. Vanlig habitat er det åpne havet, men de reiser gjennom flere kystområder også.
Befolkningsstørrelse:  ca. 60.000, det østlige tropiske Stillehavet 39.800.
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Japan, Indonesia, Vest-India), kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapt støypåvirkning (seismiske undersøkelser, militære sonarer), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap.

Pygmy spekkhogger

Feresa attenuata

Raja Ampat:  de har blitt sett, men ingenting er kjent om dem.

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper 12–50 (>100)
Størrelse:   menn  2,6 m,  kvinner  2,5 m,  kalv  0,8 m
Vekt:  110-170 kg,  kalv  ukjent
Alder:  ukjent
Seksuell modenhet:  ukjent
Svangerskap:  ukjent
Avvenning:  ukjent
Kosthold:  mest fisk (f.eks. tunfisk) og blekksprut (blekkspruter), og mindre delfiner.
Distribusjon:  sjelden sett, fra oseanisk delfinfamilie (Delphinidae) som lever i tropiske og semitropiske havdyp (>1000m) vann over hele verden.
Befolkningsstørrelse:  ca. 40.000, det østlige tropiske Stillehavet 39.800.
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Japan, Indonesia, Vest-India, Sri Lanka), kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapte støypåvirkninger (seismiske undersøkelser, militære sonarer), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap (aggressiv).

Kortfinnet grindhval

Globicephala macrorhynchus

Raja Ampat:  de har blitt sett regelmessig i store grupper (>100), men ingenting er kjent om dem.

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper (matrifokale og matrilineære grupper) 5-15 (> 200)
Størrelse:   menn  5,5 m,  kvinner  3,7 m,  kalv  1,4 m
Vekt:   menn  3000 kg,  kvinner  1200 kg,  kalv  102 kg
Alder:   menn  40 år,  kvinner  65 år
Seksuell modenhet:  10 år
Svangerskap:  12-15 mnd, med 5-8 år mellom
Avvenning:  2-5 år (opptil 15 år) overgangsalder med 40 år
Kosthold:  mest blekksprut, blekksprut, noen ganger fisk.
Distribusjon:  Tilhører den oseaniske delfinfamilien (Delphinidae) som lever i tropiske og semitropiske havdyp (>1000 m) vann over hele verden, varierer mellom 50° N og 40° S.
Befolkningsstørrelse:  ukjent
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Japan, Indonesia, Sri Lanka, Vest-India), kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapte støypåvirkninger (seismiske undersøkelser, militære sonarer), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap.

Rissos delfin

Grampus griseus

Raja Ampat:  de har blitt sett sjelden i små grupper (25), men ingenting er kjent om dem.

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper 5-50
Størrelse:  2,6–4 m (mann  og  hunn  samme størrelse),  kalv  1,1-1,7 m
Vekt:  300-500 kg,  kalv  20 kg
Alder:  40 år
Seksuell modenhet:   menn  10–12 år, kvinner  8–10 år
Svangerskap:  13–14 måneder, med 2–4 år imellom
Avvenning:  ukjent (sannsynligvis 1–3 år)
Kosthold:  hovedsakelig blekksprut, som jakter om natten.
Distribusjon:  En kosmopolitisk art som lever i dypt vann, helst nær kontinentalsokkelen og nær land (400–1000 m). Den foretrekker tempererte, subtropiske og tropiske farvann, men utbredelsesområdet strekker seg fra 60° N til 60° S.
Befolkningsstørrelse:  ukjent
Bevaringsstatus  «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Færøyene, Japan, Sri Lanka, Indonesia, Vestindia), kjemisk forurensning og plastforurensning, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), innvikling i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap.

Langnebbet spinnerdelfin

Stenella longirostris

Raja Ampat:  De er svært vanlige og blir ofte observert i store grupper på 100 eller flere

Gruppeformasjon:  Grupper for sosial fisjon og fusjon: 25–300
Størrelse:  129–235 cm, kalv  0,75 m
Vekt:  23–79 kg, kalv  ukjent
Alder: 20 år
Kjønnsmodenhet:  menn  7–10 år, kvinner  4–7 år
Drektighet: 10 måneder, 3 år imellom
Avvenning:  1–2 år
Kosthold:  De spiser hovedsakelig om natten og lever av fisk som holder seg i mellomdypet og dypvannsblekksprut, for eksempel små mesopelagiske fiskearter, blekksprut og reker, og for å fange disse dykker de ned til 200–300 m før de hviler det meste av dagtimene
Rovdyr: haier, spekkhoggere, falske spekkhoggere, dvergspekkhoggere, kortfinnepilothvaler
Distribusjon:  lever i alle tropiske og subtropiske farvann mellom 40° N og 40° S, med 4 underarter
Befolkningsstørrelse:  > 1 million
Bevaringsstatus:  Mangelfulle data, versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Japan, Sri Lanka, Indonesia), forurensning fra kjemikalier og plast, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), at dyrene vikler seg inn i fiskeredskaper, som bifangst i fiskeriet etter gul tunfisk, overfiske, hold i fangenskap.

Pantropisk flekket delfin

Stenella attenuata

Raja Ampat:  De er vanlige og blir ofte observert i store grupper på 100 eller flere

Gruppeformasjon:  Grupper for sosial fisjon og fusjon: 25–300 (eller flere)
Størrelse:  2,5 m,  kalv  80–90 cm
Vekt:  120 kg, kalv  ukjent
Alder:  40 år
Seksuell modenhet:   menn  12 år, kvinner  10 år
Svangerskap:  11 måneder, med 2,5–4 år mellom hver
Avvenning:  1–2 år
Kosthold:  hovedsakelig små epopelagiske fisker og blekksprut
Rovdyr:  haier, spekkhoggere, falske spekkhoggere, dvergspekkhoggere, kortfinnepilothvaler
Distribusjon:  lever i alle tropiske og subtropiske farvann mellom 40° N og 40° S, med 3 underarter, og er den nest mest tallrike hvalarten etter tumleren
Befolkningsstørrelse:  > 7 millioner
Bevaringsstatus:  «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Japan, Sri Lanka, Indonesia, Filippinene, Taiwan), forurensning fra kjemikalier og plast, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), at dyrene vikler seg inn i fiskeredskaper, som bifangst i fiskeriet etter gul tunfisk, overfiske, hold i fangenskap.

Indo-stillehavs-tynnnebbdelfiner

Tursiops aduncus

Raja Ampat:   De er vanlige og sees ofte nær kysten eller i farleder

Gruppeformasjon:  Sosiale splittelses- og sammensmeltingsgrupper på 5–20 individer (noen ganger opptil 100, sammen med flaskehaledelfiner)
Størrelse:  2,6 m,  kalv  80–150 cm
Vekt:  230 kg, kalv  9–21 kg
Alder:  >40 år
Seksuell modenhet:   menn  12 år, kvinner  10 år
Svangerskap:  12 måneder, med 4–6 år mellom hver gang
Avvenning:  1–2 år
Kosthold:  en rekke ulike fiskearter og blæksprutter (spesielt blekksprut)
Rovdyr:  haier, spekkhoggere, falske spekkhoggere, dvergspekkhoggere, kortfinnepilothvaler
Distribusjon:  tropiske og tempererte farvann i Det indiske hav og den vestlige delen av Stillehavet, og foretrekker grunne farvann nær kysten
Befolkningsstørrelse:  6000
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Japan, Sri Lanka, Indonesia, Filippinene, Taiwan), forurensning fra kjemikalier og plast, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), innvikling i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap

Vanlig flaskehalsdelfin

Tursiops truncatus

Raja Ampat:  De er ikke særlig vanlige og observeres ofte sammen med kortfinnepilothvaler

Gruppeformasjon:  Sosiale splittelses- og sammenslåingsgrupper på 10–30 individer (noen ganger opptil 100, sammen med andre delfiner)
Størrelse:  2–4 m, kalv  1,3 m
Vekt:  200–600 kg, kalv  9–21 kg
Alder:  40–50 år
Seksuell modenhet:  varierer mellom ulike befolkningsgrupper i alderen 5–14 år
Svangerskap:  12 måneder, med 4–6 år mellom hver gang
Avvenning:  2,5–3 år
Kosthold:  hovedsakelig fisk, virvelløse dyr og blekksprut
Rovdyr:  haier, spekkhoggere, falske spekkhoggere, dvergspekkhoggere, kortfinnepilothvaler
Distribusjon:  utbredelse over hele verden fra 45° N til 45° S, i tempererte og tropiske farvann
Befolkningsstørrelse:  600.000
Bevaringsstatus:  «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Færøyene, Japan, Peru, Ecuador, Chile, Indonesia, Taiwan, Sri Lanka), kjemisk forurensning og plastforurensning, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), fastkiling i fiskeredskaper, bifangst, overfiske, fangenskap

Frasers delfin

Lagenodelphis hosei

Raja Ampat:   ikke særlig vanlig, men man vet ikke så mye om det

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper på 50–1000 personer
Størrelse:  2–2,75 m, kalv  1 m
Vekt:  160–210 kg, kalv  20 kg
Alder:  > 20 år
Seksuell modenhet:  hanner 7–10 år, hunner 5–8 år
Svangerskap:  12 måneder, 2 år imellom
Avvenning:  2,5–3 år
Kosthold:  lever av pelagisk fisk, blekksprut og reker på store dyp (200–600 m)
Distribusjon:  Utbredt i dype tropiske farvann mellom 30° S og 20° N, vanlig i det østlige Stillehavet
Befolkningsstørrelse:  320.000
Bevaringsstatus:  «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Japan, Indonesia, Filippinene, Sri Lanka, Vestindia), forurensning fra kjemikalier og plast, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), fastkiling i fiskeredskaper, bifangst, overfiske

Dugong

Dugong dugon

Raja Ampat:  svært vanlig i grunne områder med sjøgress, f.eks. rett utenfor feriestedet.

Gruppeformasjon:  ensom (mor og kalv)
Størrelse:  3 m, kalv  1,3 m
Vekt:  420 kg, kalv  30 kg
Alder:  > 70 år
Seksuell modenhet:  8–18 år
Svangerskap:  13–15 måneder, 2,5–7 år i mellom
Avvenning:  2,5–3 år, blir hos moren til den er voksen
Kosthold:  hovedsakelig sjøgress
Rovdyr:  Krokodiller, spekkhoggere og haier utgjør en trussel mot de unge
Distribusjon:  varme kystfarvann fra den vestlige delen av Stillehavet til Afrikas østkyst, mellom 26°N og 27°S
Befolkningsstørrelse:  320.000
Bevaringsstatus:  Sårbar A2bcd versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Trusler:  Kollisjon mellom fartøy, ulovlig jakt, forurensning fra kjemikalier og plast, fastkiling i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap, tap av leveområder

Dvergspinnerdelfin

Stenella longirostris roseiventris

Raja Ampat:   confirmed sightings

Gruppeformasjon:  social groups
Størrelse:   menn  127-137 cm
Vekt:  unknown                            
Alder:  ukjent
Seksuell modenhet:  ukjent
Svangerskap:  ukjent
Avvenning:  ukjent
Kosthold:  may feed mostly on benthic fish in reefs and shallow wate
Rovdyr:  haier, spekkhoggere, falske spekkhoggere, dvergspekkhoggere, kortfinnepilothvaler
Distribusjon:  eastern Pacific, Gulf of Thailand
Befolkningsstørrelse:  ukjent
Bevaringsstatus:  not listed
Trusler:  Whaling (Japan, Sri Lanka, Indonesia), chemical and plastic pollution, man-made noise impacts (seismic surveys, military sonar), entanglement in fishing gear, as bycatch in yellow tuna fisheries, over fishing

others:
Blue Whale  

Balaenoptera musculus

Omura’s whale

Balaenoptera omurai

Rough-toothed Dolphin

Steno bredanensis

Humpback dolphin  

Sousa chinensis

feil: Dette innholdet er opphavsrettsbeskyttet!
Rull til toppen