Atlanterhavs-hvitsidet delfin
(Norsk: Kvitkjeving)
Lagenorhynchus acutus
Bestand (Nord-Atlanteren): 150 000 – 300 000
Bevaringsstatus: Ikke truet
De observeres langs den norske kysten, hovedsakelig i nord, og forekommer ikke samtidig med atlantiske hvitnebbdelfiner, som er faste gjester i Vestfjorden, særlig i perioden juni–september (sammen med makrellen), og blir ofte sett sammen med grindhvaler.
Atlanterhavsdelfiner med hvite sider (Lagenrhynchus acutus), på norsk kjent som «kvitkjeving», er faste gjester i Vestfjorden og på Lofoten, og kommer helt til Vesteraalen og fastlandet. Siden 2006 har vi observert deres vandring og utbredelse, samt deres fôrings- og sosiale atferd. Dette inkluderer også å ta og samle inn bilder til foto-ID og å ta opp lydene deres for studier av vokale repertoar.
I utgangspunktet vet man ingenting om denne arten i Nord-Norge, og vi er de første som undersøker dens biologi i dette området.
Vi har fullført en grunnleggende undersøkelse som inneholder utbredelseskart og en katalog for fotoidentifisering med oppfølgingsobservasjoner av enkeltindivider, for å finne ut om det finnes en fastboende bestand i dette området. I tillegg skal vi lage en katalog over lydrepertoaret og beskrive de ulike lydene, før vi går videre til en mer detaljert analyse av stereotype fløyter og rop.
Det er vanskelig å finne delfinene, og vi er avhengige av at andre sender oss rapporter og bilder for å kunne kartlegge hele bestanden. Vi ber derfor om at dere hjelper oss, Hvis du ser delfiner, må du gjerne gi oss beskjed og del bildene eller videoene dine med oss!
Atlanterhavsdelfin er lett å kjenne igjen på den gule stripen langs siden. Men hvis du finner den andre vanlige arten, hvitnebbdelfinen («kvitnos»), er vi like interessert, siden det ser ut til at deres utbredelsesområder aldri overlapper hverandre.
Personer som arbeider med dette prosjektet:
Dr. Heike Vester, hvalforsker siden 2003, Ocean Sounds
Ellyne Hamran, som tok mastergrad i marinøkologi ved Nord University i 2014: Utbredelse og vokalisering hos atlantiske hvitsidede delfiner (Lagenorhynchus acutus) i Nord-Norge. Jobber nå for Ocean Sounds
Prof. Jarle Nordeide, biolog ved Nord University
Identifikasjon: Se etter en lang, brunfarget stripe på sidene av delfinen, nærmere halefinnen. Øyet ser ut til å være omkranset av en linje som ligner på eyeliner. Kan hoppe akrobatisk, noen ganger i mindre grupper på 6 eller flere, andre ganger i større flokker på flere hundre.
Gruppeformasjon: Sosiale grupper/splittelse og sammensmelting (størrelse 30–500)
Størrelse: menn 2,8 m, kvinner 2,5 m, kalv 1,2 m
Vekt: 180–235 kg
Alder: menn 22 år, kvinner 27 år
Svangerskap: 11 måneder
Seksuell modenhet: menn 7–11 år, kvinner 6–12 år
Kosthold: Atlanterhavssild (Clupea harengus), atlantisk makrell (Scomber scombrus), Atlantic Cod (Gadus morhua), Smelts (Osmeridae spp.), Sand Lances (Ammodytidae spp.), several types of squid (Teuthida spp), Silver Hake (Merluccius bilinearis), Red Hake (Urophycis chuss), and Cephalopods, mostly Long Fin Squid (Loligo pealeii)
Distribusjon: Endemic to the North Atlantic Ocean, cold temperate to subpolar waters from about 35°N in the west and the Brittany coast of France in the east, north to southern Greenland, Iceland, and southern Svalbard. They have been sighted year round in the deep waters in the North Sea. They move to northern latitudes during warmer months and closer to shore in the summer and offshore during the winter. They are oceanic dolphins located near the continental shelf, slope, canyon waters, and concentrate in areas of high seafloor relief, more densely in deeper areas and sometimes near the coast including fjords or inlets. Little is known about the northern limitations of their distribution.
Befolkning: 150,000 – 300,000, of which 48,819 in the western north Atlantic
Bevaringsstatus: «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Whaling (Faroe Islands, eastern Canada, Greenland), bycatch, pelagic trawls in southwestern Ireland, gillnets, plastic pollution, pollution, man-made noise impacts (seismic surveys, military sonar), entanglement in fishing gear, overfishing.
Did you know that this species uses clicks for hunting and whistles for communication? Learn more interesting facts by pressing play.
