En sjelden gjest i Lofoten!
Tidligere var det hvalrosskolonier i Norge, men de ble drevet til utryddelse. I dag vandrer bare hanner til norskekysten for å spise i sommermånedene, og enslige hanner kan sees en sjelden gang, mens hunner og kalver oppholder seg i kolonier i Arktis (Svalbard). På 15 år har vi sett 3 hannhvalrosser i Lofoten, en av dem ble skutt av lakseakvakulturen, selv om hvalross ikke lever av laks!

Identifikasjon: Kanelbrun farge; Stor, kraftig og sparsomt behåret; Tette, korte og stive kinnskjegg på overleppen; lange ytre støttenner; Mannen har et massivt bryst og vorteaktige knuter på halsen og brystet

Gruppeformasjon: Sosiale grupper
Størrelse: menn 3,6 meter, kvinner 3 meter, kalv 1–1,2 meter
Vekt: menn 1 900 kilogram, kvinner 1 200 kilo, kalv   45–75 kilo (født april–juni)
Alder: 40 år
Seksuell modenhet: menn 15 år, kvinner 7–8 år
Svangerskap: 15–16 måneder (3 år mellom fødselene)
Avvenning: 1–3 år

Kosthold: > 60 slekter av marine organismer, blant annet reker, krabber, rørormer, bløtkoraller, manteldyr, sjøpølser, ulike bløtdyr og til og med deler av andre seler, men den foretrekker bunnlevende toskallede bløtdyr – muslinger.

Distribusjon: Sirkumpolar utbredelse med to underarter: Atlanterhavs- og Stillehavsunderarten. Den atlantiske bestanden lever i det kanadiske Arktis, på Grønland, Svalbard og i den vestlige delen av det arktiske Russland, fordelt på åtte delbestander.

Befolkning: ca. 45 000 i Atlanterhavet; 5 500 i Svalbard-Frans Josef; 200 000–250 000 i Stillehavet. Klimaendringene og den påfølgende reduksjonen i havisen forventes å føre til en nedgang på omtrent 30 % i løpet av de neste 45 årene på grunn av forringelse av leveområdene.

Bevaringsstatus: Sårbar (2024), Bestandsutvikling: ukjent

Seljakt (urbefolkningen i Arktis), turisme, kjemisk forurensning og plastforurensning, olje- og gassboring, skipstrafikk, fastkiling i fiskeredskaper, overfiske, global oppvarming (smelting av habitatet i havisen).

Klimaendringene og den påfølgende nedgangen i havisen forventes å føre til en nedgang på omtrent 30 % i løpet av de neste 45 årene på grunn av forringelse av leveområdene.

feil: Dette innholdet er opphavsrettsbeskyttet!
Rull til toppen