Det foregår aktiv seljakt i Norge, og hvert år omkommer 100–200 sel i garn i Norge (IMR). Det finnes små kolonier langs den norske kysten, fra Rogaland til Finnmark, på de ytterste øyene. I Lofoten er det bare noen få samlingssteder om sommeren og yngleplasser om vinteren; rundt Henningsvær samles det hver sommer 5–10 gråseler på en liten øy.

Identifikasjon: grå og brun pels, noen ganger med flekkmønster (hannene er mørke med lyse flekker, hunnene er lyse med mørke flekker); ørene er ikke synlige; lang snute; neseborene ligger parallelt; større og mørkere enn vanlig sel, med et flatt eller konvekst profil på hodet
Gruppeformasjon: Sosiale grupper
Størrelse: menn 2,6 meter, kvinner 2 meter, kalv   90–110 centimeter
Vekt: menn 350 kilo, kvinner 200 kilo, kalv 13–18 kilo
Alder: 25–35 år
Svangerskap: 11 måneder
Avvenning: 3–4 uker
Seksuell modenhet: menn 6 år, kvinner 3–5 år
Kosthold:  Allsidig fôr, med et bredt utvalg av fisk og virvelløse dyr
Distribusjon: 3 bestander, i det nordøstlige og vestlige Atlanterhavet, med kolonier langs kysten av USA og Canada, Storbritannia, Irland, Island, Norge og Østersjøen.
Befolkning: ca. 632 000 på verdensbasis, hvorav 316 000 regnes som voksne individer
Bevaringsstatus: Ikke truet (2016), sårbar på Island (2018). Trend: økende

Trusler: seljakt (Norge, Sverige, Finland), kjemisk forurensning og plastforurensning, fastkiling i fiskeredskaper, akvakultur, bifangst, overfiske.

feil: Dette innholdet er opphavsrettsbeskyttet!
Rull til toppen