Europeisk oter, eurasisk oter
(Norsk: Oter)
Lutra lutra
Bestand (voksne individer globalt): 57 880 – 361 140
Bevaringsstatus: Nesten truet, i stor grad uttømt
Otere finnes over hele landet, men regnes kun som en vanlig art langs kysten nord for Midt-Norge. Sør for dette området er de relativt sjeldne og spredt, men dukker likevel opp på en rekke forskjellige steder.
Identifikasjon: Et stort, halv-akvatisk mårdyr med lang, tykk og avsmalnende hale; Pelsen er vanligvis mørkebrun, men ser nesten svart ut hos enkelte individer når den er våt; Stor brun/svart nese; små øyne; små, avrundede ører som bare stikker litt ut over pelsen; svømmehud mellom tærne; bredt og flatt hode med lange kinnskjegg; korte ben gir det typiske lavtliggende utseendet til mårdyr
Gruppeformasjon: I hovedsak lever de alene og er territoriale; hunnene har 1–4 unger
Størrelse: 60–90 cm (ekskl. halen på 35–45 cm); hannene er større enn hunnene
Vekt: 7–12 kg (store, eldre hanner kan veie opptil 17 kg)
Alder: 5–10 år
Svangerskap: 60–64 dager (avlsdyr uten sesongvariasjoner)
Avvenning: 14 uker
Seksuell modenhet: menn 18 måneder, kvinner 24 måneder
Kosthold: fisk (spesielt ål og laksefisk), vannfugler, amfibier og krepsdyr
Distribusjon: den mest utbredte oterarten, som finnes i deler av Asia og Afrika og over hele Europa.
Befolkning: Beste estimat: 57 880 – 361 140 voksne individer globalt
Bevaringsstatus: Nesten truet (2020), i stor grad uttømt (2021). Bestanden er sterkt fragmentert, og bestandsutviklingen er nedadgående
Kjemisk forurensning og plastforurensning, innfanging i fiskeredskaper, overfiske, pelsjakt, kystutbygging, demninger, klimaendringer og konflikt med jordbruk og akvakultur.
