Sjøpattedyr

i Chile

Gjennom vår forskning siden 2003 fant vi 13 forskjellige arter av sjøpattedyr i Chile

Blåhval

Balaenoptera musculus

Chile:  sett langs kysten av Chile (foringsplasser i Corcovadobukta) på deres migrasjoner til hekkeplassene ved ekvator

Gruppeformasjon:  Solitær (mor-kalv-par)
Størrelse:   menn  29 m,  kvinner  33 m,  kalv  7 m
Vekt:   menn  150 t,  kvinner  180 t,  kalv  2,7 t
Tut:  12 m
Alder:  60-120 år
Seksuell modenhet:  ukjent ca 5-15 år
Fysisk modenhet:  ca. 20 år
Svangerskap:  10-12 mnd, med 2-3 år mellom
Avvenning:  6-8 mnd
Kosthold:  Krill (euphausiids)
Distribusjon:  På verdensbasis i alle hav er blåhval på den nordlige halvkule mindre enn på den sørlige halvkule, nord-sør migrasjoner
Chile:  sett langs kysten av Chile (foringsplasser i Corcovadobukta) på deres migrasjoner til hekkeplassene ved ekvator
Befolkningsstørrelse:  globalt 10.000–25.000, sterkt utnyttet (70–90 % redusert)
Bevaringsstatus:  Endangered A1abd ver 3.1, Pop. trend: økende
Trusler:  Fartøykollisjoner, kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapte støypåvirkninger (seismiske undersøkelser, militære ekkolodd), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske

Knølhval

Megaptera novaeangliae

Chile:  Migrerer fra hekkeplasser i Columbia til foringsplasser langs kysten av det sørlige Chile (Corcovadobukten, Magellan-stredet) til antarktiske farvann sør til iskanten, dyr kan sees i Aysen november-juni.

Gruppeformasjon:  Enslig – selskapelig (mor-kalv-par/hann-eskorte, større fôringsgrupper)
Størrelse:   menn  13-14 m,  kvinner  15-16 m,  kalv  6 m
Vekt:   menn  28 t,  kvinner  33 t,  kalv  2 t
Tut:  3-6 m
Alder:  45-100 år
Seksuell modenhet:   menn  7 år,  kvinner  5 år
Fysisk modenhet:  ca. 20 år
Svangerskap:  11-12 mnd, med 2-3 år mellom
Avvenning:  6-7 måneder
Kosthold:  Krill og copepoder i Sørishavet.
Distribusjon:  På verdensbasis med 4 bestander, i Nord-Atlanteren, Nord-Stillehavet og Sørishavet
Befolkningsstørrelse:  globale ca. 80 000, tungt utnyttet (90 % redusert)
Bevaringsstatus:  Minste bekymring  ver 3.1, Pop. trend: økende
Trusler:  Fartøyskollisjoner, hvalfangst (Grønland, Japan, den karibiske øya Bequia i nasjonen St. Vincent og Grenadinene), plastforurensning, menneskeskapt støypåvirkning (seismiske undersøkelser, militære sonarer), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske

Sørfinnhval

Balaenoptera quoyi

Chile:  Befolkningen på den sørlige halvkule migrerer årlig mellom ekvator og Antarktis. I Corcovadobukten sees finnhvaler som spiser i månedene desember-mars enten alene, morkalvepar eller i større fôringsgrupper.

Gruppeformasjon:  Solitær-fellesskap (2-15 løse, fôringsgrupper > 100)
Størrelse:   menn  22-25m,  kvinner  24-27m,  kalv  6,5m
Vekt:  40-80 tonn,  kalv  1,8 tonn
Tut:  ca 6m, smal
Alder:  90-140 år
Seksuell modenhet:  6-12 år
Fysisk modenhet:  20-30 år
Svangerskap:  11 måneder, 2-3 år mellom fødslene
Avvenning:  6-7 måneder
Kosthold:  mest euphausiider og amfipoder, og noen små stimfisk.
Distribusjon:  Underarter på den nordlige og den sørlige halvkule, kosmopolitisk fra tropiske til polare områder
Befolkningsstørrelse:  globale ca. 100.000-190.000, sterkt utnyttet
Bevaringsstatus:  Endangered A1d ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Fartøykollisjoner, hvalfangst (Island, Grønland, Japan), plastforurensning, menneskeskapt støypåvirkning (seismiske undersøkelser, militære sonarer), overfiske (f.eks. krill i Antarktis)

Sei hval

Balaenoptera borealis

Chile:  sett langs kysten av Chile (foringsplasser i Aysen), ikke godt kjent

Gruppeformasjon:  Solitær (mor-kalv-par, små grupper 2-5)
Størrelse:   menn  17 m,  kvinner  19,5 m,  kalv  4,5 m
Vekt:  45 t, kalv 1 t
Tut:  3-4 m,  "buskete"
Alder:  50-70 år
Seksuell modenhet:  ukjent ca 6-12 år
Svangerskap:  10-13 mnd, med 2-3 år mellom
Avvenning:  6-9 måneder
Kosthold:  små stimefisk, krill, copepoder og dyreplankton
Distribusjon:  Over hele verden i alle hav, men sjelden i polare eller tropiske farvann
Befolkningsstørrelse:  ukjent
Bevaringsstatus:  Endangered A1ad ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Fartøykollisjoner, kjemisk og plastisk forurensning, menneskeskapte støypåvirkninger (seismiske undersøkelser, militære ekkolodd), sammenfiltring i fiskeredskaper, overfiske

Spekkhoggere eller spekkhoggere

Orcinus spekkhugger

Chile:  Spekkhoggere er utbredt langs hele kysten, men lavt antall, kan sees nær selkolonier eller inne i kanalene og fjordene i Aysen.

Gruppeformasjon:  Matrifokale grupper (størrelse 4-15)
Størrelse:   menn  6-10m,  kvinner  5-8m,  kalv  2,2m
Vekt:   menn  5-6 tonn,  kvinner  3-4 tonn,  kalv  180 kg
Alder:   menn  30 (60) år,  kvinner  50 (80-103) år
Seksuell modenhet:   menn  15-20 år,  kvinner  15 år
Fysisk modenhet:   menn  20-25 år,  kvinner  15 år
Svangerskap:  16-17 mnd, fødsel hvert 3.-4. år, overgangsalder rundt 40 år
Kosthold:  Sjøpattedyr, noen fisk
Distribusjon:  Tannhval, største delfin, distribuert over hele verden.
Befolkning:  min. 50 000
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  hvalfangst (Indonesia, Grønland), plastforurensning, menneskeskapt støypåvirkning (seismiske undersøkelser, militære sonarer), innfiltring i fiskeredskaper, overfiske

Langfinnet grindhval

Globicephala melas

Chile:  utenfor kysten på dypere vann, Beagle-kanal, men stort sett ukjent.

Gruppeformasjon:  Matrifokale grupper (5-15) flere matrilineære grupper (størrelse 50-200)
Størrelse:   menn  7,8 m,  kvinner  5,8 m,  kalv  1,8 m
Vekt:   menn  2,3 t,  kvinner  1,3 t,  kalv  100 kg
Alder:   menn  40 år,  kvinner  60 år
Seksuell modenhet:   menn  12-15 år,  kvinner  6-15 år
Svangerskap:  12-15 mnd, 3-5 år mellom fødslene
Avvenning:  27 måneder eller lenger (opptil 10 år)
Kosthold:  blekksprut (blekkspruter) og litt fisk
Distribusjon:  To underarter: Nord-Atlanteren (Globicephala melas melas) utbredt til minst 68° N, og den sørlige halvkule (Globicephala melas edwardii) fra 19–60° S. De deler ikke det varmere vannet med kortfinnede grindhvaler.
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  hvalfangst (Færøyene, Japan, Grønland), plastisk og kjemisk forurensning, menneskeskapt støypåvirkning (seismiske undersøkelser, militære sonarer), innfiltring i fiskeredskaper, overfiske, fangenskap.

Seismiske undersøkelser som brukes til å finne olje, gass og dyphavsmineraler er et av de største problemene i havet nå for tiden, spesielt Norges strøk er fulle av slike undersøkelser i sommermånedene når de fleste hvaler migrerer, lever og yngler der! Disse ekstremt høye lydene (SL 260dB) kan drepe sjøpattedyr direkte eller skremme dem bort på lengre avstander, disse signalene kan høres over 3000 km unna!

Denne videoen viser seismiske undersøkelser 300-500 km unna og grindhval i Vestfjorden:

Chilensk delfin

Cephalorhynchus eutropia

Chile:  vanlig i fjordene og kanalene til Aysen, grupper på 8-20, lite sosiale, ofte sett med chilenske delfiner og med Commersons delfiner

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper 10-30
Størrelse:  1,7 m,  kalv  1 m
Vekt:  63 kg,  kalv  ukjent
Alder:  ukjent
Seksuell modenhet:  5-9 år
Svangerskap:  ukjent
Avvenning:  ukjent
Kosthold:  små stimefisk, som sardiner (Strangomera bentincki), blekksprut (Loligo gahi) og krepsdyr (f.eks. Munida subrugosa)
Rovdyr:  haier, spekkhoggere
Distribusjon:  endemisk til kaldt, grunt kystvann, elvemunninger og kanaler rundt Chile fra 33° S til spissen av Sør-Amerika til Magellanstredet og kanalene i Tierra del Fuego
Befolkningsstørrelse:  < 5000
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Ulovlig fiske til agn og konsum (Peru, Ecuador, Chile), forurensning fra kjemikalier og plast, støyforurensning fra menneskeskapte kilder (seismiske undersøkelser, militær sonar), fastkiling i fiskeredskaper, bifangst, overfiske

Peales delfin

Lagenorhynchus australis

Chile:  svært vanlig i Corcovado-bukten, i grupper på 10–30 individer, svært sosiale, ofte observert sammen med chilenske delfiner

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper 10-30
Størrelse:  2,1 m, kalv  1 m
Vekt:  115 kg, kalv  ukjent
Alder:  ukjent
Seksuell modenhet:  ukjent
Svangerskap:  10–12 måneder
Avvenning:  ca. 2 år
Kosthold:  identifisert bytte – Pleoticus muelleri  (argentinsk reke), blekksprut (Loligo gahiog Illex argentinus), kingklip (Genypterus blacodes), argentinsk hake (Merluccius hubbsi), sørlig torsk (Salilota australis), slimål (Myxine australis), Patagonisk grenadier (Marcuronus magellanicus), rød blekksprut (Enteroctopus megalocyathus), andre arter av sild, makrell, lodde, ansjos, krepsdyr og snegler (snegler)
Rovdyr:  haier, spekkhoggere
Distribusjon:  endemisk i kystfarvannene rundt det sørlige Sør-Amerika, fra 38–44° S til 60° S
Chile:  svært vanlig i Corcovado-bukten, i grupper på 10–30 individer, svært sosiale, ofte observert sammen med chilenske delfiner
Befolkningsstørrelse:  ukjent
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Ulovlig fiske til agn og konsum (Peru, Ecuador, Chile), forurensning fra kjemikalier og plast, støyforurensning fra menneskeskapte kilder (seismiske undersøkelser, militær sonar), fastkiling i fiskeredskaper, bifangst, overfiske

Commersons delfin

Cephalorhynchus commersonii

Chile:  Vi har sett dem inne i fjordene i Aysén sammen med en gruppe chilenske delfiner (første registrering av denne arten i Aysén)

Gruppeformasjon:  Sosiale grupper 1–10
Størrelse:  1,5–1,7 m, kalv  1 m
Vekt:  45–86 kg, kalv  5,5 kg
Alder:  20 år
Seksuell modenhet:  5–9 år
Svangerskap:  12 måneder
Avvenning:  ukjent
Kosthold:  opportunistiske kystlevende rovdyr, hovedsakelig mysidreker, fisk, blekksprut, alger, isopoder og andre bentiske virvelløse dyr
Rovdyr:  haier, spekkhoggere
Distribusjon:  to bestander, den ene i Argentina / i Magellanstredet / nær Falklandsøyene, og den andre lever nær Kerguelenøyene
Befolkningsstørrelse:  ukjent
Bevaringsstatus:  Datamangel ver 3.1, Pop. trend: ukjent
Trusler:  Ulovlig fangst til agn og konsum (Peru, Ecuador, Chile), forurensning fra kjemikalier og plast, støypåvirkning fra menneskeskapte kilder (seismiske undersøkelser, militær sonar), fastkiling i fiskeredskaper, bifangst, overfiske, fangenskap

Vanlig flaskehalsdelfin

Tursiops truncatus

Chile:  svært vanlig i Corcovado-bukten, i grupper på over 100, svært sosiale og aktive

Gruppeformasjon:  Sosiale splittelses- og sammenslåingsgrupper på 10–30 individer (noen ganger opptil 100, sammen med andre delfiner)
Størrelse:  2–4 m, kalv  1,3 m
Vekt:  200–600 kg, kalv  9–21 kg
Alder:  40–50 år
Seksuell modenhet:  varierer mellom ulike befolkningsgrupper i alderen 5–14 år
Svangerskap:  12 måneder, med 4–6 år mellom hver gang
Avvenning:  2,5–3 år
Kosthold:  hovedsakelig fisk, virvelløse dyr og blekksprut
Rovdyr:  haier, spekkhoggere, falske spekkhoggere, dvergspekkhoggere, kortfinnepilothvaler
Distribusjon:  utbredelse over hele verden fra 45° N til 45° S, i tempererte og tropiske farvann
Chile:  svært vanlig i Corcovado-bukten, i grupper på over 100, svært sosiale og aktive
Befolkningsstørrelse:  600.000
Bevaringsstatus:  «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: ukjent
Trusler:  Hvalfangst (Færøyene, Japan, Peru, Ecuador, Chile, Indonesia, Taiwan, Sri Lanka), kjemisk forurensning og plastforurensning, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), fastkiling i fiskeredskaper, bifangst, overfiske, fangenskap

Søramerikansk sjøløve

Otaria flavescens

Chile:  Det finnes mange kolonier inne i fjordene i Aysén, og de er et vanlig syn; det oppstår konflikter med lakseoppdrettsanleggene

Gruppeformasjon:  Sosial 10–100, hanners revir i hekkesesongen
Størrelse:   menn  2,7 m, kvinner  2 m, kalv  75–85 cm
Vekt:   menn  350 kg, kvinner  150 kg, kalv  11–15 kg
Alder:  20 år
Seksuell modenhet:   menn  6 år, kvinner  4 år
Svangerskap:  12 måneder
Avvenning:  12 måneder
Kosthold:  En rekke fiskearter, blant annet argentinsk hake og ansjos, samt blæksprutter som kortfinneblekksprut, patagonsk blekksprut og blekksprut, kan jakte på pingviner, pelikaner og unge søramerikanske pelssel. Rovdyr: haier, spekkhoggere
Distribusjon:  langs kysten av Sør-Amerika, i Brasil, Chile, Falklandsøyene (Malvinas), Peru og Uruguay
Befolkningsstørrelse:  250 000
Bevaringsstatus:  «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: stabil
Trusler:  Ulovlig fiske (spesielt i nærheten av oppdrettsanlegg), ødeleggelse av leveområder, forurensning fra kjemikalier og plast, fastkiling i fiskeredskaper, bifangst, overfiske, fangenskap

Søramerikansk pelssel 

Arctocephalus australis

Chile:  Det finnes mange kolonier inne i fjordene i Aysén, og de er et vanlig syn; det oppstår konflikter med lakseoppdrettsanleggene

Gruppeformasjon:  Selskapslystne 10–100, hannene har egne revir i hekkesesongen, mens hunnene holder seg på hekkekoloniene
Størrelse:   menn  2 m, kvinner  1,5 m, kalv  60–65 cm
Vekt:   menn  200 kg, kvinner  30–60 kg, kalv  3,5–5,5 kg
Alder:   menn  15-20 år,  kvinner  25–30 år
Seksuell modenhet:   menn  7 år,  kvinner  3 år
Svangerskap:  12 måneder
Avvenning:  7 måneder til 3 år, avhengig av omgivelsene
Kosthold:  Om natten jakter de på ansjos, sardiner, makrell, blæksprutter, krepsdyr, muslinger og snegler.
Rovdyr:  haier, spekkhoggere, sjøløver
Distribusjon:  langs kysten av Sør-Amerika, i Brasil, Chile, Falklandsøyene (Malvinas), Peru og Uruguay
Befolkningsstørrelse:  250 000
Bevaringsstatus:  «Ikke truet» versjon 3.1, Bestandsutvikling: økende
Trusler:  Ulovlig fiske (spesielt i nærheten av oppdrettsanlegg), ødeleggelse av leveområder, forurensning fra kjemikalier og plast, at fiskene vikler seg inn i fiskeredskaper, bifangst, overfiske

Havoter

Lontra felina

Chile:  De finnes inne i fjordene i Aysén

Gruppeformasjon:  Lever alene eller i par med unger (2–4), er monogame, tar seg av ungene sammen; utenfor hekkesesongen lever de alene
Størrelse:  83–113 cm (pluss 30–36 cm hale), valp  ukjent
Vekt:  3–5,8 kg, valp  ukjent
Alder:  ukjent
Seksuell modenhet:  ukjent
Svangerskap:  60–70 dager
Avvenning:  10 mths
Kosthold:  crab, shrimp, mollusks, and variety of fish
Distribusjon:  littoral areas of southwestern South America, close to shore and intertidal areas of northern Peru – coast of Chile, and the extreme southern reaches of Argentina
Befolkningsstørrelse:  < 1000
Bevaringsstatus:  Endangered A3cd ver 3.1, Pop. trend: decreasing
Trusler:  Illegal hunts, habitat degradation, chemical and plastic pollution, entanglement in fishing gear, bycatch, over fishing

feil: Dette innholdet er opphavsrettsbeskyttet!
Rull til toppen