Knølhvalene vandrer fra paringsområdene på Kapp Verde eller i Karibia til fôringsområdene i Nord-Norge og Barentshavet. De første dyrene ankommer Nord-Norge i slutten av mai og forlater området senest i februar etter å ha spist sild.

Gruppeformasjon:  Enslig – selskapelig (mor-kalv-par/hann-eskorte, større fôringsgrupper)
Størrelse:   menn  11–18,6 meter,  kvinner  12–16 meter, kalv  4–4,6 meter
Vekt:  25–40 tonn, kalv  0,6–1 tonn
Tute: 4–5 meter, opptil 10 meter; lav, rund og busket, ballongformet
Alder:  50–95 år
Seksuell modenhet:  4–11 år
Fysisk modenhet:  ca. 20 år
Svangerskap:  11–11,5 måneder, med 2–3 år imellom
Avvenning:  10–12 måneder
Kosthold:  Krill, små stimfisk som atlantisk sild, atlantisk laks, lodde og amerikansk sandlans, samt atlantisk makrell, sei og hyse i Nord-Atlanteren.
Distribusjon:  Utbredt over hele verden (unntatt de aller nordligste arktiske områdene) med fire bestander i Nord-Atlanteren, Nord-Stillehavet og Sørishavet. Finner seg hovedsakelig i kystfarvann, selv om hvaler på jakt etter mat og på vandring også passerer gjennom dype farvann; svært vandrende – om sommeren: søker mat i midtre og høye breddegrader, om vinteren: parer seg og føder kalver i (sub)tropiske farvann.
Befolkningsstørrelse:  globalt ca. 140 000, sterkt utnyttet (95 % i enkelte bestander), noen bestander øker langsomt i antall
Bevaringsstatus:  Status: Ikke truet (2018), Bestandsutvikling: økende
Identifikasjon:  Kroppen er svart på oversiden og hvit, svart eller flekkete på undersiden; løfter ofte den hvite og svarte halefinnen (tannet langs bakkanten, med varierende mønster på undersiden) under dykk; ekstremt lange hvite svømmeføtter (1/3 av kroppslengden), knoller på hodet og underkjeven

Fangst i fiskeredskaper, overfiske, kollisjoner med fartøy, påvirkning fra menneskeskapt støy (seismiske undersøkelser, militær sonar), hvalfangst (Grønland, Japan, den karibiske øya Bequia i nasjonen St. Vincent og Grenadinene), plastforurensning.

I opptaket nedenfor hører du en syngende hann av knølhval. I paringstiden fremfører hannene slike sanger for å tiltrekke seg hunnene. Sangene deres er svært komplekse og endrer seg ofte over tid!

feil: Dette innholdet er opphavsrettsbeskyttet!
Rull til toppen