Det finnes lokale bestander langs hele den norske kysten inne i fjordene, og i Vestfjord-området observeres mange individer gjennom hele året i det samme området.

Identifikasjon: Liten (1,2–1,9 meter), grå rygg med lysere sider og mage; liten kroppsstørrelse, trekantet, mellomstor ryggfinne i midten; mørk stripe mellom munnen og svømmeføttene; ruller raskt opp til overflaten med lite eller ingen sprut, kan ses i fjordene fra land
Gruppeformasjon: Enkeltstående – mor-kalv-par, grupper på 2–5 individer er observert
Størrelse: 1,2–1,9 m,  kalv    70–90 centimeter
Vekt: 45–75 kilo,  kalv 5–6 kilo
Alder: 8–10 år (eldste 24 år)
Svangerskap: 10–11 måneder
Avvenning: 8–12 måneder
Seksuell modenhet: 3–4 år
Kosthold: små pelagiske stimfisk som sild, lodde, brisling, makrell, sandål og sølvhake, samt blæksprutter (blekksprut og blekksprut).
Rovdyr: Store haier, gråsæler, spekkhoggere
Distribusjon: Nord-Atlanteren, Nord-Stillehavet og Svartehavet; de har flere underarter og foretrekker tempererte og subarktiske farvann, og lever i fjorder, bukter, elvemunninger og havner.
Befolkning: Globalt anslag på over en million individer, 24 500 i norske kystfarvann
Bevaringsstatus: Ikke truet (2020), Bestandsutvikling: ukjent

Garn, fiskeutstyr, skipstrafikk, forurensning fra kjemikalier, plast og støy, overfiske, klimaendringer, hvalfangst (Færøyene, Grønland).

Nedenfor finner du en video av en nise som svømmer rundt i Lofoten, Norge. Dessverre har vi ikke noen lydopptak å dele ennå.

feil: Dette innholdet er opphavsrettsbeskyttet!
Rull til toppen