Blåhval
(Norsk: Blåhval)
Balaenoptera musculus
Befolkning (globalt): 10 000 – 25 000
Bevaringsstatus: Sårbar
I Norge er observasjoner sjeldne, men de kan sees langs den norske kysten, på Jan Mayen og på Svalbard under trekket til deres næringsområder i Arktis. De er vanligvis sesongbesøkende i det nordøstlige Atlanterhavet og Arktis, og ankommer næringsområdene på høye breddegrader sent på våren eller tidlig på sommeren, før de trekker til mer tempererte områder om høsten. I Nord-Atlanteren observeres de oftest rundt vest- og nordkysten av Island.
Identifikasjon: Den største hvalen er opptil 33 meter lang! Den ser mer grå ut enn blå.
Gruppeformasjon: Solitær (mor-kalv-par)
Størrelse: menn 29 m, kvinner 33 m, kalv 7 m
Vekt: menn 150 tonn, kvinner 180 tonn, kalv 3 tonn
Spout Blow: søyle på opptil 12 m
Alder: 65–110 år
Seksuell modenhet: ukjent, ca. 5–15 år
Fysisk modenhet: ca. 20 år
Svangerskap: 10–12 måneder, med 2–3 år mellom hver gang
Avvenning: 6–8 måneder
Kosthold: Krill (euphausiids) og kopepoder (Temora longicornis).
Distribusjon: Over hele verden, i alle hav, er blåhvalene på den nordlige halvkule mindre enn på den sørlige halvkule; nord-sør-migrasjoner
Chile: sett langs kysten av Chile (foringsplasser i Corcovadobukta) på deres migrasjoner til hekkeplassene ved ekvator
Befolkningsstørrelse: globalt 10.000–25.000, sterkt utnyttet (70–90 % redusert)
Bevaringsstatus: Endangered A1abd ver 3.1, Pop. trend: økende
Kollisjoner mellom fartøy, forurensning fra kjemikalier og plast, støy fra menneskeskapte kilder (skipsfart, seismiske undersøkelser, militær sonar), fastkiling i fiskeredskaper, overfiske, kystutbygging.
Lytt til paringsropet til en hannblåhval. Lavfrekvente lyder (brunstrop, 10–40 Hz) høres i paringstiden for å tiltrekke seg en partner. De avgir også langsomme pulser på 20 Hz for kommunikasjon over lange avstander. Disse kraftige lydene kan nå hundrevis av kilometer og ligger for det meste utenfor det menneskelige hørselsområdet, men oppfattes lett av andre hvaler.
